“Steun je mij bij al mijn volgende stoppogingen?”

- Marsha

Hoe graag wil je stoppen met roken?

“Ik wil niets liever dan stoppen met roken. Op mijn 11e rookte ik mijn eerste sigaret. In de laatste jaren ben ik meerdere keren gestopt geweest, maar sinds 5 jaar ben ik weer verslaafd aan roken. Ik wil er echt vanaf. En als het lukt heb ik thuis een heel blij kind.”

“Het is niet alleen de nicotine die je nodig hebt, maar ook de handeling. Niets is zo moeilijk als een routine doorbreken.”

Wat is er moeilijk aan stoppen met roken?

“Stoppen met roken is één van de moeilijkste dingen die ik probeer te doen. Ik probeer door te zetten en me niet te laten beïnvloeden door mijn omgeving. Ook als je stopt kom je het roken nog overal tegen.

En roken is een gewoonte. Het is niet alleen de nicotine die je nodig hebt, maar ook de handeling. Niets is zo moeilijk als een routine doorbreken.”

Op welke manier kan jouw omgeving je helpen met stoppen?

“Soms doen mensen lacherig, of proberen ze mij te demotiveren. Op die momenten vind ik het nog veel moeilijker om te stoppen. Mijn omgeving helpt mij juist door me te steunen als ik zeg dat ik wil stoppen. Dat iemand vraagt hoe het gaat of een schouderklopje geeft.

We hebben allemaal goede en slechte dagen, dus boos of teleurgesteld zijn als je toch hebt gerookt is nergens voor nodig. Morgen is er weer een dag.”

Lees het verhaal van Meltjoo

“Door te zeggen dat ik het kan, geef je mij hoop dat het lukt”