“Door te zeggen dat ik het kan, geef je mij hoop dat het lukt”

- Meltjoo

Waarom wil je stoppen met roken?

“Ik wil stoppen voor mijn dochter en voor mezelf. Mijn gezondheid staat voorop. In mijn werk als buurtcoach heb ik een voorbeeldfunctie voor jongeren. Ik rook natuurlijk niet waar zij bij zijn, maar ze weten het wel. Dat is geen goed voorbeeld. De jongeren hebben mijn energie nodig, als je niet rookt ben je helderder en energieker.”

“Iemand die niet verslaafd is denkt misschien: koop gewoon geen pakje meer.”

Wat zou je mensen willen vertellen over een rookverslaving?

“Het is zenuwslopend om verslaafd te zijn. Je bent heel veel bezig met het roken, terwijl je ook lekker uit eten kunt gaan, een spelletje kunt doen of sporten. Het kost geld en energie. Een verslaving kan veel verpesten, ook zonder dat je het doorhebt.

Iemand die niet verslaafd is denkt misschien: koop gewoon geen pakje meer. Maar een verslaafde is altijd bezig met het volgende pakje.”

Hoe kan jouw omgeving je helpen met stoppen?

“Ik denk dat stoppen echt uit jezelf moet komen. Je moet het zelf willen en volhouden. Bij mij helpt het dus niet als mijn omgeving me pusht om te stoppen. Elke dag zeggen ‘stop nou met roken, het is slecht voor je’, dat werkt niet. Ik heb liever dat mensen mij hoop geven en zeggen dat ik het kan. Door hun twijfels uit te spreken, halen ze mij juist naar beneden.”

Lees het verhaal van Ties

“Wil je mijn stoppogingen positief benaderen?”