“Het helpt me als je mij aanmoedigt”

- Stefan

Waarom is stoppen met roken moeilijk voor jou?

“Ik werk in het weekend als dj. In het nachtleven is het extra moeilijk om te stoppen. Als ik mensen zie roken, wil ik dat zelf ook doen.

Ik heb een engeltje en een duiveltje op mijn schouders. Ik wil echt graag stoppen. Maar het duiveltje zegt: ‘je rookt toch alleen in het weekend, dus het kan nu wel’. Dat maakt het heel lastig. Gelukkig is mijn beste vriend, met wie ik een dj-duo ben, al langer gestopt met roken. Hij moedigt me aan om ook niet te roken.”

“Ik heb een engeltje en een duiveltje op mijn schouders.”

Zijn er mensen in je omgeving die willen dat je stopt?

“Naast mijn beste vriend, zouden mijn ouders ook graag zien dat ik stop. Dat willen ze al sinds mijn 15e, toen ik begon met roken. Ze zeggen het niet hardop, maar ik merk wel dat ze ervan balen als ik weer een sigaret opsteek. Dat geeft me een naar gevoel, want ik wil liever dat ze trots op me zijn.”

Hoe kan jouw omgeving je helpen?

“Het helpt mij als mensen geduldig zijn en lief blijven. En als mensen in me geloven en me aanmoedigen. Het is prettig als niet-rokers aan je vragen waarom je rookt, en wat zou helpen om van die verslaving af te komen. Zonder meteen te oordelen. En laten merken dat ze er vertrouwen in hebben dat het me echt wel gaat lukken.”

Lees het verhaal van Anja

“Door je oordeel weg te laten, steun je mij bij het stoppen”