“Je moet je bewust zijn van je influence.”

Défano Holwijn (30) is presentator, acteur en contentmaker. Hij zet zich in voor een Rookvrije Generatie. “In de muziekwereld is het imago van roken jarenlang neergezet als sexy. Dat zijn wel de beelden waar jongeren naar kijken.”

“Als je er goed over nadenkt, denk je eigenlijk: wacht effe. Waarom wordt roken zo sexy gemaakt en wat zijn de gevolgen hiervan? Ik denk dat er niemand is die zegt: laten we vrolijk doorgaan met het verheerlijken van roken of ik wil dat mijn kinderen ook gaan roken.”

Zien roken, doet roken

“Mijn vader is en was een roker. Hij zei altijd: ‘Ik heb deze slechte gewoonte, maar jullie moeten dit nooit doen.’ En dat is mij altijd bijgebleven, want ik heb van jongs af aan een afkeer gekregen tegen roken. Ook omdat hij altijd rookte in de ruimte waar ik bij was. Dus ik dacht altijd: nee, man. Dat wil ik niet doen. Maar dat gaat natuurlijk niet voor iedereen zo. Zien roken, doet roken. Als kinderen het minder zien, gaat de volgende generatie het ook minder doen.”

Onderschat fenomeen

“Je ziet roken en vapen nog steeds in de muziekwereld. Ik heb zelf nooit de behoefte gehad om het te proberen. Als ik Wiz Khalifa – een Amerikaanse rapper – het zie doen, dan ziet het er toch tof uit. Wanneer je het zo ziet, zou je bijna denken dat roken geen negatieve gevolgen heeft. Jongeren kijken op tegen die rokende rapper en denken: dat ga ik ook een keer doen. Van die ene keer komt een tweede keer. En voor je het weet, is het een verslaving.”

“Roken is een onderschat fenomeen. Veel mensen om mij heen zeggen: ik ben niet verslaafd, als ik morgen wil stoppen, dan stop ik. Maar dan weet je niet hoe verslavend het is.”

“Social heeft er ook een handje van om het beeld van roken te verheerlijken. Een sigaret of vape wordt daar nog steeds sexy gemaakt. De media maakt het heel toegankelijk om maar te denken van: ik ga er even een opsteken.”

Op weg naar een Rookvrije Generatie

“Ik maak mij hard voor een Rookvrije Generatie. Om te laten zien dat het ook anders kan. Door als cultuurmaker te zeggen: laten we roken niet mooier maken dan het is. Laten we stoppen met die rookplaatjes. Het is tijd voor een Rookvrije Generatie, onze kinderen. Geef zelf het goede voorbeeld en dan volgt de rest vanzelf. Als je het roken en vapen minder ziet, gaan mensen het minder doen. Daar hebben social en de andere media invloed op. En wij persoonlijk ook.”

Lees het verhaal van Mandy Woelkens

“Roken voegt niks toe aan een blad.”