“Misschien maar eens tijd voor verandering, toch?”

Dieuwertje Blok (65) is sinds 1980 een vertrouwd gezicht op televisie en radio als actrice, presentatrice en schrijver. Van Het Sinterklaasjournaal tot tafeldame in De Wereld Draait Door. Zij zet zich in voor een Rookvrije Generatie. “Roken stond vroeger voor vrijheid. Maar het is juist het tegenovergestelde van vrijheid en onafhankelijkheid. Het is echt een illusie. Laten we stoppen met het verheerlijken van roken.”

“Roken was stoer. Het stond voor vrijheid. Naast de borrelnootjes op tafel stond een bak met sigaretten als je een feestje gaf. Dat was vroeger heel gewoon. Maar het is het tegenovergestelde van vrijheid. Sterker nog, het is een illusie dat je vrij bent als je rookt. Je denkt als jongere: wat ben ik onafhankelijk en stoer. Je wilt ergens bij horen. En die rookbeelden hebben zoveel invloed.”

Het is niet stoer en sexy

“Ik herinner me Jean-Paul Belmondo, een prachtige Franse acteur, die in de film À Bout De Souffle heel sexy een sigaret rook. Stoer, aantrekkelijk en lekker. Bizar eigenlijk. Op Nederlandse televisie werd ook gewoon gerookt. En dat vond niemand erg. Iedereen herinnert zich een rokende Theo van Gogh.”
Dieuwertje1

Bevrijding

“Wat een bevrijding is het om niet meer te roken. Ik zou haast zeggen, een van de meest bevrijdende momenten in mijn leven. Dat je niet meer afhankelijk bent van zoiets stoms.” “Ik wil het goede voorbeeld geven aan kinderen. En ik denk dat de jongere generatie die veel invloed heeft, ook moet laten zien dat het niet stoer is om te roken. Er moet iets anders voor in de plaats komen wat niet zo slecht is, maar toch stoer. Want het afzetten tegen ouderen – wat je als jongere doet – dat snap ik wel. Laten we een alternatief vinden wat gezonder is.” “We weten nu toch wel wat voor rotzooi het is? Ik schrik er elke keer van als ik hoor dat zelfs jonge mensen nu nog beginnen met roken. Ik wist vroeger van niks. Maar tegenwoordig moet je wel echt blind en doof zijn om niet te weten hoe slecht het is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alles wat je weet over de tabaksindustrie. Hoe ze je met opzet proberen verslaafd te maken. En dat lukt dus ook nog steeds. Het is zo lastig om van het roken af te komen.”

Stop met het verheerlijken

“Ik vind het ongelooflijk en onbestaanbaar dat kinderen nu nog beginnen met roken. Laten we stoppen met het verheerlijken van roken. Dan volgen de jongeren het rookvrije voorbeeld.”

Lees het verhaal van Tim Oliehoek

“Roken maakt je personage niet stoer.”