“Roken voegt niks toe aan een blad.”

Mandy Woelkens (33), is hoofdredacteur bij LINDA.meiden, presentatrice, podcastmaker en schrijver. Ze maakt bewust keuzes in haar werk en zet zich in voor een Rookvrije Generatie. “Een sigaret als modeaccessoire in een blad? We weten inmiddels toch wel beter?”

“Ik weet dat ik met mijn werk invloed uitoefen op jongeren. Daarom maak ik bewuste keuzes in het blad. Ik vind het kwalijk dat we in magazines en de media nog steeds het beeld geven dat roken best wel oké en iets tofs is. Dat een sigaret een accessoire kan zijn. We weten inmiddels toch wel beter?”

Het voegt niks toe

“Roken heeft te lang het imago gehad dat het iets cools en stoers is. In de bladen die ik vroeger las, stonden topmodellen met zo’n lange sigaret in hun mond of hand. Zij zagen er echt zo uit dat je dacht: zo cool wil ik ook zijn. Jongeren kijken op tegen de mensen in de media. Je kiest er misschien niet voor om een voorbeeldfunctie te hebben, dat snap ik. Maar soms heb je die wel gewoon. Dan wil je toch bewuste keuzes maken: wat laat ik wel zien en wat niet.”

“Bij ons zal je nergens iemand rokend in beeld zien. Dat is gewoon echt geen optie. Je kunt hele mooie toffe beelden maken zonder dat iemand er rokend of vapend op staat. Het voegt niets toe om dat te laten zien. Ik heb zelfs een keer een foto gehad, dat was gewoon een snapshot backstage met een talent. Het was een hele leuke foto, maar hij had op dat moment een vape in zijn hand, die je niet eens heel goed kon zien. Dus ja, die foto wordt dan niet gebruikt.”

Uit de mode

“Tegen andere bladen zou ik willen zeggen: stop er gewoon mee. Het is helemaal niet nodig. Je beeld wordt niet mooier. Je kan je verhaal in foto’s ook vertellen zonder sigaret of vape erbij. Tenzij je een soort wetenschappelijk blad bent waarin je vertelt hoe slecht roken is. Dan kun je een sigaret laten zien. Maar niet op een fashion-mode-manier. Daar moeten we echt van af.”

Rookvrije Generatie

“Het streven is om in 2035 helemaal rookvrij te zijn? Ik dacht dat ik met mijn vier jaar al een ‘Negative Nancy’ was. Maar twaalf jaar vind ik veel te lang. Kan het niet sneller? Laten we er samen zo hard aan trekken, dat het tegen die tijd echt helemaal weg is.”

Lees het verhaal van Nnelg

“Roken maakt je video niet cooler.”