“Een sigaret of vape is geen modeaccessoire.”

Nicole Huisman (34) werkt als freelance stylist en allround creative voor LINDA.meiden, Vogue (Living), en merken zoals Farfetch, HAY en Gucci. Meer dan 61.000 Instagrammers volgen haar excentrieke stijl. “Ik vind het best wel shocking dat roken nog steeds zo verheerlijkt wordt in bladen, andere media en op social. Daar ben ik klaar mee.”

“Jongeren kijken op tegen idolen, influencers en andere mensen die ze tof vinden. Als ze die zien roken, denken ze: dat moet ik ook doen. Als tiener scheurde ik foto’s van toffe chicks uit Vogue en plakte ze op mijn muur. Zoals Kate Moss met een sigaret in haar mond of hand. Het was echt een accessoire. Debiel eigenlijk.”

Je hebt invloed

“Ik ben mij er bewust van dat ik met mijn werk als stylist, en ook door wat ik post op Instagram veel invloed uitoefen op jongeren. Ze kijken naar mijn werk en zien details die mij zelf niet eens waren opgevallen. Dat lees ik dan terug in de comments. Wat ik doe en deel is echt een lifestyle. Waar jongeren misschien wat dingen uitpikken om zelf ook te doen.”

Van tof karakter naar meer awareness

“Ik heb het op de set wel zien gebeuren dat er sigaretten bij werden gehaald. Voor het stoere karakter van een personage en om het beeld net iets extra’s te geven. Je ziet het nog steeds veel in de media. Gelukkig is die awareness wel aan het groeien. Er zijn veel toffere elementen die je kunt toevoegen. Dat zit in mijn vak meer in de outfit: combinaties van materialen, kleuren en merken. Zo kan je laten zien wie iemand is.”

“Gezondheid gaat me erg aan het hart. Mijn moeder is overleden aan longkanker. Al best lang geleden en niet per se door het roken, maar ze heeft wel gerookt en dat zal het zeker niet beter hebben gemaakt. De gevolgen zijn voor veel jonge mensen echt een ver-van-hun-bed-show. Daar zijn ze zich weinig bewust van.”

Verzin wat anders

“Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan een Rookvrije Generatie. Vooral omdat ik de slopende ziekte longkanker van dichtbij heb meegemaakt. En ik kán het verschil maken dankzij mijn stem in de media. Door het goede voorbeeld online te geven en in mijn vak als stylist. Ik zou de vraag willen stellen: wat is de toegevoegde waarde van die sigaret of vape in de media? Is het antwoord: om het beeld extra tof te maken? Dan zeg ik: laten we andere manieren verzinnen om dat te doen. Roken is echt niet meer van deze tijd.”

Lees het volgende verhaal

“De cijfers over roken liegen niet.”