“Roken maakt je video niet cooler.”

Nnelg (28) verlegt grenzen in zijn creaties als rapper uit Amsterdam Zuidoost. Zijn nieuwe album ‘Ik zie je’ gaat over zelfbewustzijn. Met een scherpe blik zet hij zich dan ook in voor een Rookvrije Generatie. “Ik draag de dingen uit die voor mij belangrijk en dope zijn: gezond leven. Ik hou van smoothies. Zonder te doen alsof ik een heilige Maria ben.”

“Roken in clips was nooit echt mijn ding. Ik geloof zeker dat sigaretten en vapes laten zien in clips, invloed heeft op de kinderen die ernaar kijken. Vooral als je een jonge doelgroep hebt, die naar je muziek luistert. Toen ik 50 Cent zag met die sixpack, dacht ik: ja man, dat wil ik ook. Ook al houdt hij ook van donuts en siroop op z’n wafels. Hij ziet er gezond uit. Fysiek en mentaal. Voor mij was cool zijn gekoppeld aan: wat je doet, wie je bent en waar je voor staat.”

Verslaving is niet normaal

“Wat ik zou willen zeggen tegen mensen die roken in de cultuur normaal vinden: vraag je af, waarom vind je het eigenlijk normaal? Ik houd er gewoon niet van dat iets mij onder controle heeft. Als ik ergens verslaafd aan ben, heeft dat ding mij onder controle. Misschien helpt het mensen om er zo naar te kijken. Tenzij je het chill vindt om de controle te verliezen natuurlijk. Maar ik ga slecht op een gewoonte die niet bevorderend is voor mijn leven en mij beklemt. Dan heb ik al snel zoiets van: nee man, ik ben sterker dan dit.”

Invloed is real

“Het is moeilijk om te bepalen voor andere artiesten uit de scene wat zij moeten doen. Daar kan ik niets over zeggen. Maar ik denk dat je misschien wel bewuster kan zijn over wat je deelt met anderen. Los van of het mensen beïnvloedt. Vraag jezelf af: wat voegt het beeld toe aan mijn imago? Vind je dat het je cooler maakt? Dan kun je jezelf afvragen: heb ik zo’n ding tussen mijn vingers nodig om mijzelf cooler te maken of meer zelfvertrouwen te geven? Reflecteer op jezelf. Waarom doe je het? En waarom zou je dat aan anderen laten zien?”

Lees het verhaal van Nicole Huisman

“Een sigaret of vape is geen modeaccessoire.”