“Ik voel wel dat ik invloed heb.”

Sterre Koning (20) begon haar zangcarrière op negenjarige leeftijd bij Kinderen voor Kinderen. Ze is zangeres, presentatrice, actrice en social influencer. In 2016 vertegenwoordigde ze Nederland op het Junior Eurovisie Songfestival en vorig jaar bracht ze een nummer uit met Waylon. Ze zet haar stem in voor een Rookvrije Generatie. “Ik snap gewoon niet dat artiesten op het podium en in clips nog steeds roken of vapen. Als je het de hele tijd aan iedereen laat zien, dan beïnvloed je anderen er ook mee.”

“Ik vind het vooral heel apart dat roken nog steeds zo verheerlijkt wordt. Het verbaast me altijd als ik mensen dat nog steeds zie doen. Vooral als ze een voorbeeldfunctie hebben. Dat vind ik altijd wel echt heel gek, dat je daar dan niet over nadenkt.”

Fans kijken naar je op

“Ik merk soms ook dat ik invloed heb, als ik bijvoorbeeld een Meet & Greet doe. Fans kijken toch naar je op. Dat merk ik als ik bepaalde dingen zeg of doe. Dat vinden ze dan vet. Ik heb bijvoorbeeld een keer een eigen kledinglijn uitgebracht. En toen zag ik jongeren die kleding dragen. Dan denk je wel: wow, ik maak iets en jongeren gaan dat dragen. Of ik maak een nummer en mensen luisteren dat. Dat geeft je wel een gevoel van: ik word gezien. Als ik nu iets heel slechts zou roepen, terwijl ik doe alsof dat supervet is, gaan jongeren dat misschien ook wel vet vinden.”

“Ik heb nog nooit een sigaret aangeraakt, want ik vind dat het stinkt. Van jongs af aan al. Maar dat het slecht voor je is, zorgt misschien ook wel juist voor dat stoere imago. Dat het je allemaal niet boeit. Ik snap het wel dat je een dagelijkse gewoonte als roken of vapen zelf normaal vindt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je dat aan de hele wereld moet laten zien.”

Laat het niet zien

“Laat het gewoon niet zien in de studio. Stop met roken en vapen op het podium. Het is supergoor. Het wordt een groot stoombad als je een studio of zaal binnenkomt. Je wilt niet dat jonge artiesten en het publiek ermee in aanraking komen of zelf gaan beginnen.”

“Ik zet mij in voor een Rookvrije Generatie, omdat ik het belangrijk vind. Maar ik vind het ergens ook heel jammer dat het zelfs nu nog nodig is. In deze tijd zou iedereen toch wel moeten weten: laat het nergens zien. Want je wilt dat de volgende generatie gewoon niet eens weet dat een sigaret bestaat. Laten we daar gewoon voor zorgen met z’n allen.”

Lees het verhaal van Défano Holwijn

“Je moet je bewust zijn van je influence.”