Anders nog iets? In elk geval geen pakje sigaretten meer bij je boodschappen. Vanaf 2024 mag er namelijk geen rookwaar meer worden verkocht in supermarkten. Lidl is sinds 1 oktober 2021 de eerste – en tot nu toe enige – supermarkt die is gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. Zo zet Lidl zich samen met al haar medewerkers in voor een Rookvrije Generatie. “Wij willen een gezonde levensstijl voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken. En daar past rookvrij zijn bij.

"Het was heel normaal"

Dat er geen sigaretten meer worden verkocht, is ook een opluchting voor de caissières. “Vroeger hadden wij de sigaretten gewoon open en bloot boven ons hoofd hangen”, vertelt Lucy, kassamedewerkster bij Lidl. “Dat was heel normaal. Dan kochten moeders met jonge kinderen een pakje sigaretten bij hun boodschappen. Ik vond dat helemaal geen fijn idee. Want je verkoopt iets wat eigenlijk tegen je gevoel in gaat.”

Als warme broodjes over de toonbank

Volgens Lucy leken sigaretten soms nog harder te gaan dan de andere producten in de winkel. “Ik denk dat we er behoorlijk wat doorheen hebben gejaagd. ’s Ochtends om half vijf gooiden we de bakken vol en ’s avonds waren ze leeg.”

“Wij zijn altijd bezig met het gezonder en lekkerder maken van onze producten. En we willen onze klanten helpen met een gezondere levensstijl. Daar past rookvrij zijn bij.”
kassamedewerker

Komkommers

Inmiddels is bijna iedereen er wel aan gewend dat er geen sigaretten meer bij de kassa’s verkocht worden. “De jongere generatie weet niet beter. Die focust zich op heel andere dingen. Alleen de oudere generatie vraagt er zo af en toe nog wel om. Die zijn soms nog zo gewend dat ze een pakje sigaretten meenemen bij hun boodschappen. Maar er liggen nu gezonde snacks op plekken waar vroeger sigaretten lagen. Liever een komkommertje dan een sigaretje”, vertelt Lucy.

Het ‘effe snel een pakje sigaretten meenemen’ is er bij Lidl niet meer bij. En dat is goed volgens Gamzenur en Rachel, hulpkrachten bij Lidl. “Mensen moeten nu verder reizen om sigaretten te halen bij andere shops. Ik denk dat mensen op een gegeven moment niet meer de energie of tijd hebben om naar een specifieke winkel te gaan om sigaretten te halen. Omdat bijna alle winkels dan rookvrij zijn.”

“Die geur van versgebakken broodjes is veel lekkerder dan de rookgeur onder je neus.”

Rookvrij opgroeien

Voor Esmee van Veen, duurzaamheidscoördinator Lidl, was het een logisch besluit. “Wij zijn als Lidl Nederland aangesloten bij de beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie. Dit initiatief van KWF,  Longfonds en Hartstichting heeft als doel om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Om ze te beschermen tegen de negatieve effecten van roken, meeroken en tegen de verleiding van het beginnen met roken. En daar dragen wij graag aan bij door te stoppen met verkoop van sigaretten en tabak.”

Rookvrije supermarkt

Lidl is hiermee de eerste – en tot nu toe enige – rookvrije supermarkt. “Ik ben heel trots op al onze rookvrije locaties, omdat op deze manier iedereen bij ons boodschappen kan doen, zonder in de verleiding te komen om sigaretten of tabak te kopen. Lidl Nederland heeft in 2018 besloten om stapsgewijs rookvrij te worden. Alle filialen die we de afgelopen jaren hebben geopend, waren gelijk al rookvrij. Bij de andere filialen zijn we stap voor stap gaan afbouwen. Sinds oktober 2021 zijn we helemaal rookvrij.”

Ook klanten reageren positief. “Je wilt het beste voor je kinderen. En je kan ze niet overal tegen beschermen. Maar dat roken probeer ik wel tegen te houden. Sigaretten werden je vroeger overal aangeboden. In de supermarkt, maar ook bij drogisterijen. Het hoort niet thuis in een assortiment dat bedoeld is voor ‘de eerste levensbehoefte’. Als ik kan kiezen, ga ik toch liever naar een supermarkt die geen sigaretten verkoopt.”

meisje met fruit in handen

Wen er maar aan

Anton, klant bij Lidl, hoopt dat zijn kleinkind rookvrij kan opgroeien. “Mijn kleinzoon is nog te jong om zich ervan bewust te zijn. Maar ik hoop dat hij straks niet beter weet dan dat er geen sigaretten worden verkocht in de supermarkt. En dat hij opgroeit in een wereld waar ongezonde dingen minder aanwezig zijn.” Esmee sluit zich daar ook bij aan. “Samen staan we sterk. We hopen echt dat nog veel meer organisaties zich aansluiten bij de rookvrije beweging,” vertelt Esmee. “Zodat we in de toekomst echt een generatie gaan zien die rookvrij opgroeit. Want een Rookvrije Generatie is een gezondere generatie.”

De wereld wordt rookvrij

Wil je weten wat jouw sportclub kan doen? Sluit je ook aan.