“Wij waren de eerste rookvrije voetbalclub van Nederland.”

Sportende kinderen, daar horen geen rokende mensen bij. Voetbalclub RCL uit Leiderdorp is sinds 2017 helemaal rookvrij en daarmee de eerste rookvrije voetbalclub van Nederland. Robert Guis is onderdeel van de Communicatie & Sponsor Commissie bij RCL en zet zich in voor een Rookvrije Generatie. “We vinden dat roken en sport niet samengaan. En zien roken, doet roken. Dat hoort gewoon niet thuis op een sportclub.”

De allereerste voetbalclub

“Ja, eentje moest de eerste zijn natuurlijk. Onze toenmalige voorzitter geloofde al heel erg in een Rookvrije Generatie. Hij had contact met de Nederlandse Hartstichting. En zij zochten een vereniging die als allereerste voetbalclub rookvrij wilde zijn. En wij waren de gelukkige.”

Wat een feestje

“Iedereen was gelijk enthousiast. We hebben er niet lang over vergaderd. En we hebben echt gevierd dat RCL rookvrij werd. We hebben een fanfare uitgenodigd en voetbaltrainer Wim Rijsbergen, die hier in het dorp woont. Ook de voorzitter van de Nederlandse Hartstichting was erbij en zij hebben de gezamenlijke aftrap gedaan. Letterlijk, tijdens een wedstrijd van RCL. Het was echt een feestje en ik denk ook dat dat de kracht is geweest van het idee. We hebben niet heel erg lopen discussiëren en moeilijk lopen doen. Er is ook bijna geen weerstand geweest. Misschien van een paar oudere mensen – die al lang lid zijn en het gewend zijn om langs de lijn te roken. Maar die zijn echt op een hand te tellen. Wij waren gewoon erg trots en blij dat we rookvrij werden. En als je het positief benadert, worden mensen vanzelf ook positief over het idee.”

Net als al die anderen

“Het ging er hier net zo aan toe als bij elke andere sportvereniging. Op zaterdagochtend zijn de kleine kinderen aan het sporten. En zijn het de ouders die roken. ‘s Middags voetballen de tieners, die soms ook op het veld roken. Die hebben we ook vriendelijk verzocht om daarmee te stoppen en buiten de poort te roken.”

Rookvrij sporten is normaal en vanzelfsprekend

“Want sporten doe je natuurlijk om gezond en vitaal te blijven. En daar past roken niet bij. Zeker niet voor jonge kinderen. Daarom vinden we het goed dat je bij onze sportvereniging geen rokende sporters, bezoekers en ouders ziet. Ik hoop dat de toekomstige generatie het heel normaal en vanzelfsprekend vindt dat er niet gerookt wordt. En zeker niet op een sportclub. Zodat kinderen zelf ook niet gaan roken.”

Wen er maar aan

“We zijn nog steeds trots dat RCL rookvrij is. We hebben er ook een mooie award voor gekregen – als eerste voetbalclub. In 2017 moest je nog echt uitleggen wat rookvrij dan precies inhield. En nu is het bijna schandalig als je nog niet rookvrij bent. Ik merk ook dat mensen elkaar erop wijzen om rookvrij te blijven. Dus daar waar je in het begin als club de mensen nog moest aanspreken, merk je dat iedereen nu anderen erop aanspreekt. Ook als bijvoorbeeld een bezoekende partij hier komt en langs het veld staat te roken.”

Ga het doen

“De sportclubs die nog twijfelen, zou ik graag willen zeggen: ‘Ga het doen. En maak er een feestje van.’ De problemen en de beren die je misschien nu nog op de weg ziet, lossen zich vanzelf op.”

“En als je het positief benadert, worden mensen vanzelf ook positief over het idee.”

Want niemand wil dat kinderen gaan roken

“Als je het aan mensen uitlegt, zou ik wegblijven van een discussie over gezondheid. Want dan krijg je een hele inhoudelijke discussie. Houd het gewoon op het niveau van: zien roken, doet roken. Want niemand wil dat zijn kind gaat roken. Dat is waarom we het doen. En de mensen die per se wel willen roken? Doe dat alsjeblieft buiten het sportterrein.”

Alle sportclubs in Nederland rookvrij

Inmiddels zijn al meer dan 1700 sportverenigingen rookvrij. “Het zou fantastisch zijn als alle sportverenigingen binnenkort rookvrij zijn. Want sporten en roken gaan niet samen,” aldus Olga Commandeur, ambassadeur NOC*NSF Nationale Sportweek. “Dat zou zeker een mooi streven zijn,” beaamt Hans, “dan kunnen we samen vieren dat echt alle clubs in Nederland rookvrij zijn.”

Ook de sport wordt rookvrij. Ontdek meer op sportrookvrij.nl.

De wereld wordt rookvrij

Wil je weten wat jouw sportclub kan doen? Sluit je ook aan.