“Zon, zee en rookvrij strand in Noordwijk”

Er waait een nieuwe wind door Noordwijk. Want daar vind je sinds juni 2022 een rookvrij strand. De gemeente, de reddingsbrigade en de ondernemers van strandpaviljoen De Zeespiegel zetten zich samen in voor een Rookvrije Generatie. “Hier vind je rust. Neem je de natuur in je op. Ruik je de schone zeelucht. En dan die rooklucht? Dat is tegenstrijdig aan elkaar. Dus ons strand is nu rookvrij.”

Geweldig nieuws

Volgens Kees Kooijman, strandwacht bij de reddingsbrigade is dat geweldig nieuws. “Er komen hier veel mensen. Groot, klein, jong, oud. Wandelaars, natuurliefhebbers, campingbezoekers. Jonge mensen met kinderen die hier lekker komen uitwaaien, zwemmen of genieten van een drankje op het terras. En kinderen wil je buiten de rook houden. Zodat ze het niet meer hoeven in te ademen. Want meeroken is gewoon hartstikke schadelijk.”

Zand erover

Kees kan zich als ex-roker goed in de rokers verplaatsen. “Rustig op een kleedje liggen met een biertje erbij. Of op het terras even een sigaretje opsteken om te ontspannen. Ja, ik ken het nog wel. Maar het is beter dat het hier niet meer is.”

“Kinderen werden al op jonge leeftijd blootgesteld aan roken of drinken. En dat vonden wij normaal. Maar dat is nu wel anders. Als je op jonge leeftijd al weet dat iets niet normaal is, maar slecht voor je gezondheid, dan kan je er veel meer afstand van nemen. Er beter over nadenken en ervoor kiezen om er nooit aan te beginnen”, vertelt Kees.

meisje speelt op het strand

Strand als asbak

Een jonge strandbezoeker is opgelucht dat de sigaretten op het strand voorgoed zijn uitgedoofd. “Eigenlijk gebruikten ze het strand als asbak.” Kees knikt instemmend: “Overal op het strand en in de duinen vonden we sigarettenpeuken. En dat zorgt voor veel vervuiling. Want er zit spul in filters dat heel moeilijk verteert. Zo’n peuk blijft tientallen jaren liggen.” Een andere kleine strandbezoeker zag ze zelfs drijven in de zee. “Vies. En daar kunnen de vissen aan doodgaan.”

In de rookvrije natuur

Strandpaviljoen De Zeespiegel sloot zich als ondernemer aan bij het rookvrije strand. Een logische zet, volgens Kim van Paridon, medebeheerder van het strandpaviljoen. “We hebben de stap genomen om mee te gaan in de rookvrije beweging. Want we zitten hier in een mooi natuurrijk gebied. En wij zijn helemaal klaar met die rondslingerende peuken op het strand.”

Het strandpaviljoen heeft ervoor gekozen om te beginnen met één groot rookvrij gedeelte op het terras. En Kim wil dit in de toekomst uitbreiden. “Eerst even aanvoelen. Hoewel de reacties eigenlijk heel positief zijn. Ik heb nog geen fanatieke roker gesproken die zegt van: dit kan niet.”

Om rookvrij te worden, kreeg het strandpaviljoen hulp uit verschillende windhoeken. “Het gaat zeker in overleg met de gemeente en met de reddingsbrigade. We hebben eerst de stickers geplakt op tafels waar je niet mag roken. Er staan rookvrije borden en er hangen vlaggen. Zo word je overal geconfronteerd met het rookvrije strand. En we lopen zelf ook langs om in gesprek te gaan met mensen over de rookvrije zones. Om de rookvrije plekken te bepalen, hebben we eerst gekeken hoe de wind staat. De rokers zitten nu aan de uiterste punten, zodat de wind niet alsnog de rook in het gezicht van kinderen blaast.”

"Wij zijn helemaal klaar met die rondslingerende peuken op het strand."

Plek voor iedereen

Volgens Arie Musch, gemeenteambtenaar, is er in Noordwijk nog steeds plek voor iedereen. “Niet-rokers én rokers zijn welkom. Maar het grootste gedeelte van het strand is rookvrij. En als je er dan toch een opsteekt, kan je daar ook op een vriendelijke manier op aangesproken worden. Het is voor ons meer dan dat mooie rookvrij-bordje. En het blijft niet bij woorden op papier. Wij handelen er ook naar.”

Eén van de strandgangers is met haar kleinkinderen. Ze merkt dat er op meer plekken een verandering aan de gang is. “Mijn kinderen en kleinkinderen beginnen het al heel normaal te vinden dat de wereld rookvrij is. Ze zijn het eigenlijk al een beetje gewend. Ik hoop dat de toekomstige generatie het roken helemaal niet meer kent. Dat ze ook geen sigaretten meer kunnen kopen. En dat het roken gewoon helemaal weg is.”

"Ik hoop dat andere stranden ook rookvrij worden."

Van aanpakkers naar doorpakkers

Het rookvrije strand past helemaal bij het imago van Noordwijk, volgens Arie. “Noordwijk is erkend als een gezonde omgeving. De European Spas Organisation heeft de gemeente de Thalasso-kuuroord status gegeven, dankzij de schone en heilzame lucht uit zee. We zijn van start gegaan met een klein clubje. En andere ondernemers zijn ook al enthousiast om zich aan te sluiten bij het rookvrije strand. Inmiddels hebben meerdere paviljoens een rookvrije zone ingevoerd op hun terras.” Kees zet zich er graag voor in: “Er is inmiddels genoeg bewustwording van wat roken doet met je lichaam. Het strand is een plek voor gezondheid. En voor de kinderen. Ik hoop dat andere stranden ook rookvrij worden.”

De wereld wordt rookvrij

Wil je weten wat jouw gemeente kan doen? Sluit je ook aan.